Babeczki wielkanocne – babka zebra

 

Babki, babeczki są różne: migdałowe, majonezowe, czekoladowe ale nasz ulubiony przepis to babka z wodą gazowaną.
Czas wykonania: 30 min + pieczenie 50 min


Produkty:
5 jaj
2,5 szk. mąki
1 szk. cukru
2 łyżeczki proszku
1 szk. pomarańczowej wody gazowanej
0,5 szk. oleju
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki
olejek pomarańczowy

 


Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier, następnie żółtka, olej, mąkę z proszkiem i wodę gazowaną. Gdy
wszystko tworzy jednolitą masę dzielimy ciasto na pół. Do jednej miski dodajemy 2 łyżki mąki i olejek pomarańczowy a do drugiej 2 łyżki kakao i
delikatnie mieszamy.

 


Następnie nakładamy ciasto do foremek. Używam silikonowych form do muffinek ale można również użyć papierowych
papilotek. Nakładam małą łyżeczką raz ciasto białe raz czekoladowe i tak aż do połowy foremki.

 


Skoro to babeczki na Wielkanoc na koniec wrzucam do foremki jeszcze czekoladowe jajko.

 


Z takiej porcji ciasta wychodzi ok. 60 babeczek. Ja zrobiłam 13, a resztę ciasta przełożyłam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.

 


Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 piekarniku przez ok. 20 min, natomiast ciasto w keksówce aż 50 min.

 



Babeczki posypujemy cukrem pudrem lub robimy polewę czekoladową i dekorujemy posypkami.

 


Smacznego! :)